Kupi Szent Kút forrás


Kup

Kup települése mellett helyezkedik el az összefüggő erdős területet képező Kupi-erdő, amely azon túl, hogy számos régi tölgyfa egyeddel és értékes vadállománnyal is rendelkezik, benne a szentkút túraútvonal által érintett szentkút forrás.

Az ösvény tölgyfákkal és cserjékkel sűrűn benőtt erdős szakaszon át vezet, amelyek között borostyánszőnyeg lapul mindenütt. A Szentkútból a nyári forróságban csak annyi tűnik fel, hogy zöldebbek a fák és mintha a levegő is kicsit frissebb lenne. A forrás egy laza homokos talajból bugyog fel, de mivel a környezete zavartalan, ezért teljesen kristálytiszta. Érdemes kulacsunkat itt megmeríteni, üdítő friss vízhez juthatunk. A Bakony karsztosodó területein beszivárgó csapadékvizei a Kisalföld felé haladva, néhol kilépnak a felszínre. Ilyen, viszonylag kis vízhozamú forrás a Szentkút is.

A Szentkúttól visszafelé haladva, erdei kerítésen keresztül kilépünk az erdei "főútra", ahol az ösvényeket és túra utakat jelző oszlopot egyből meg is találjuk.

Látnivaló pontos helye: 8595 Kup, erdészház Forrás: http://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/erdei-iskola-es-szentkut-turaut-a-kupi-erdoben/https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1525

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.2343541, K 17.4779291

47.2343541, 17.4779291