SOMLÓ-MARCALMENTE-BAKONYALJA

HÁROM SZÓ, HÁROM MEGNEVEZÉS, HÁROM TÁJEGYSÉG.

SOMLÓ


Sokan csak a Somló hegyet ismerik földrajzóráról, jellegzetes alakjáról és kiváló borairól. A Somló a Marcal medence keleti szélén található 431 méter magas vulkáni tanúhegy. Nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte. Aki látta már ezt a tanúhegyet sosem felejti el. Friss házasok, pedig jószívvel emlékeznek a Somlói juhfarkra, amikor fiúk születik.

MARCALMENTE


A Marcal a Rába jobb oldali - és egyben legnagyobb magyarországi -mellékfolyója. Hossza 100,4 km. Vízgyűjtő területének túlnyomó részét a Kisalföld déli beöblösödése, a róla elnevezett Marcal-medence foglalja el, nyugatról a Kemeneshát, Kemenesalja vidéke és északabbra a Rába ártere kíséri, míg keletről a Bakony, illetve a hegységből lefutó patakok által hullámossá formált Bakonyalja határolja.

BAKONYALJA


A Bakony hegység része, a Magas-Bakony Kisalföld felőli lejtője. A Pápai-Bakonyalja csodálatos világ, ahol a Kisalföld szelíd síkága összeölelkezik a Bakony vadregényes tájával. A közvetlen környezetünk letűnt korokról mesél, őseink életéről, szokásvilágáról, letűnt mesterségekről. Lábunk alatt megbújó kövek, vagy fölénk magasodó sziklaszirtek már évmilliók történetét hordozzák. Ha itt vagy érezni fogod, hogy Bakonyalja kitárja előtted az idő kapuját, és visszavezet e táj lebilincselően mozgalmas földtani múltjába: tengerelöntések, hullámok ostromolta szigetek, tomboló vulkánok eleven világába.

TELEPÜLÉSEINK

AMELYEK TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÉVEL VÁRJA
AZ IDEUTAZÓ TURISTÁKAT, BRINGÁZÓKAT

 

Adásztevel, Apácatorna, Bakonyjákó, Bakonykoppány, Bakonyság, Bakonyszücs, Bakonytamási, Béb, Borszörcsök, Csehbánya, Csót, Dabrony, Devecser, Farkasgyepű, Gic, Homokbödöge, Kamond, Karakószörcsök, Kerta, Kisberzseny, Kisszőlős, Kolontár, Kup, Lovászpatona, Magyarpolány, Nagyalásony, Nagydém, Nagypirit, Nagytevel, Nóráp, Pápakovácsi, Pápasalamon, Pápateszér, Pusztamiske, Somlójenő, Somlóvásárhely, Somlóvecse, Tüskevár, Ugod, Városlőd, Vid és Pápa.

A csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni. Látogass el hozzánk!

Amiért érdemes idejönnöd

Ha szereted a tiszta levegőt, a természetet és szeretsz aktívan pihenni, akkor érdemes idejönnöd. Itt megtalálod a csendet, a nyugalmat és az izgalmat is egyben. A történelmi korok lenyomata ott rejlik a településeinken található műemlékeken vagy műemlék jellegű épületeken. A települések nagy részén a templomok mellett különböző keresztek, kálváriák, kápolnák, kastélyok, kúriák teszik színesebbé a környéket. Ezen felül több tanösvény, kilátó, erdei pihenőhely is található a térségben és még sorolhatnánk, mennyi minden látnivaló van erre mifelénk. Keress rá a képek alapján és nézd meg élőben!