Gic

Gic község a Bakony hegység és a Sokorói-dombság közötti völgyben található. A község Veszprém megye északi határán, a Sokorói-dombság déli nyúlványain fekszik. A Bornát-ér és mellékerei hálózzák be környékét. Talajadottságai gyengék, magas a talajvíz. Télen gyakoriak a hófúvások. A település érintkezik Győr-Moson-Sopron megye határával. Északra Győr, délnyugatra Pápa, északkeletre Kisbér, Komárom, dél felé Veszprém vonzáskörzetébe tartozik. Lokális központja Veszprémvarsány, de az elvándorlás, a térségi mozgások (munkahely, ellátás) a már említett távolabbi központok felé irányulnak.

Megközelítése

A községet a főutak elkerülik. Az autóbuszjáratok ritkák. A Pápa-Kisbér közötti 832. számú országút keresztülhalad a falun. Sokorópátka felé keskeny közút vezet, melyen a Győr-Bakonytamási járat közlekedik, összekötve a községet a kisalföldi megyeszékhellyel. A Tatabánya–Kisbér–Veszprémvarsány–Pápa vonalon vasútállomással rendelkezik (Gic-Hathalom), de 2007. március 4-étől nem közlekednek a személyvonatok. Érinti a Pápa-Kisbér vasútvonal, de közúton is elérhető.

Története

Gic nevét 1235-ben Guechy, majd 1299-ben Gych néven említik az oklevelek. Középkori személynévből ered. A Chehy és a Giczi családok nyerték el királyi adományként. Egy része a XVII. században a pannonhalmi főapátságé lett.

A török 1531-ben a lakóházak felét felperzselte, emiatt 1542-től az eredetileg nemesi településű Gic a török megszállás következtében lakatlanná válik, s gyakorlatilag a szabadságharcig puszta marad.

1785-ben népesült be újra néhány nemessel és házatlan zsellérrel, akik az urasági épületekben laktak. Három elpusztult középkori falu területének összevonásából keletkezett 1857-ben. A Csehi, Gic és Hathalom falvakból létrejött település lakosságának 97%-a uradalmi alkalmazott volt. Pusztaság volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharcig. Nagybirtokosai ekkor: Jankovich–Bésán Endre, Jókay-Ihász Miklós és a bencés rend.

1945-ig jóformán a grófi kastélyból és a cselédházakból állt a község. 1957 óta a kastélyban gyógypedagógiai intézet van.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gic

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.4308859, K 17.7496372

47.4308859, 17.7496372