Somlóvecse

Somlóvecse község Veszprém megyében, a Devecseri járásban. Devecsertől Észak-Nyugatra Somlószőlős és Vid között fekvő település. Ajka kistérségben, a Közép-Dunántúl régióban található, a Somló és környékének legjellegzetesebb községe. Szép példája a falu a Somló-i borvidéknek, a táj szépségének. A település a 8-as főútról Somlószőlősön át könnyen megközelíthető.

Somlóvecse nevét 1488-ban említette először oklevél Wechee néven, mint a győri püspök birtokát. A falut egyházi, más néven praedialis nemesek lakták. (A régi magyar közjogban azokat nevezték praedialistáknak, akik katonai szolgálataik fejében valamelyik főpaptól egyházi nemességet kaptak.)

A győri püspök a vecsei, a kisjenői, tapolcafői és a döri jobbágyokat szabadította fel, akik a püspöktől egyházi nemességet kaptak, azért, hogy ennek fejében bandériumában a török elleni katonai szolgálatot teljesítsenek.

A fentebb felsorolt községek, köztük Vecse is az úgynevezett Szék-ben egyesültek, vagyis Vecse-szék név alatt külön kis vármegyét alkottak. Vecse vármegyében tisztújító gyűléseket is tartottak, főispánjuk a győri püspök volt, de részt vettek Veszprém, illetve Somogy vármegye közgyűlésein is. Pápától 20 km-re DNy-ra fekvő kis falu.

A község lakói három felekezethez tartoznak. Három temploma van. É-ról D felé haladva református, evangélikus és római katolikus. 

Az utóbbi években népszerűvé vált a falusi házak külföldi magánszemélyek általi megvásárlása pihenésre, turisztikára.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Soml%C3%B3vecse

https://www.programturizmus.hu/telepules-somlovecse.html

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.1952404, K 17.351413

47.1952404, 17.351413