Somlóvásárhely

Veszprém megye nyugati szélén, a kisalföldi Marcal-medence és a Bakonyalja találkozásánál fekszik Somlóvásárhely, Ajkától mintegy húsz kilométerre nyugatra, a Devecseri járásban. Meghatározó jelképe a Somló tanúhegye, a déli oldalt a Torna patak határolja. A település mellett halad el a 8-as számú főút, de megközelíthető a Budapest- Szombathely vasútvonalon is.

Hagyományokkal rendelkező települése, a középkorban mezőváros (oppidium) volt. Magyarország legizgalmasabb borvidékének szívében, a Somló-hegy déli lankáján található. A hegy lejtőihez simuló szőlőtáblák, piros tetős présházak, a távolban a Tapolcai-medence tanúhegyei.

A látkép lélekemelő, inspiratív, s nagyban hozzájárul az elmélyült "somlai" borok megértéséhez. Vásárhely Veszprém megye délnyugati részének jelentős történelmi. Veszprém megye egyik legjobb bort termő tája a Somló, mely Somlóvásárhely, Somlószőlős, Doba és Somlójenő határába tartozik.

A közép- és újkorban szőlőit helybeliek és vidékiek művelték, s utánuk hegyvámot, bordézsmát adtak; a szőlőket a nevezett helységek földesurai, a Zichy, Batthyány stb. családok, a somlóvásárhelyi apácák, a pálosoks mások bírták. 1773-ban pl. a Batthyány család része 5 989 négyszögöl szőlő, ami 341 kat. hold.

A somlói borok mindmáig a legjobb hírnévnek örvendenek.

Turizmus 

A Somló hegy lábánál fekvő, több mint 1000 fős falunak gazdag és régre visszanyúló történelme van, bár napjainkban inkább a somlói borvidék fővárosaként tartják számon, hisz tárgyi emlékeitől jórészt megfosztották történelmünk viszontagságos századai. A környék finom borai és a kilátás a Balaton-felvidék hegyeire azonban a helyieknek kárpótlásul, az idelátogatóknak pedig kellemes időtöltésül szolgálhat.

Régen híres heti- és országos vásárokat tartottak itt, ahol többek között helyi földművesek, bortermelők is árulták portékájukat - a település mai neve is innen származik. Ma is sokan foglalkoznak bortermeléssel, finom fehérboraikat megízlelhetjük egy-egy borkóstoló alkalmával. A falu kitűnő kiindulópontja kisebb-nagyobb kerékpáros vagy gyalogos túráknak: a Somlóvásárhelyi Holt-tó Természetvédelmi Területen a kavicsos-homokos terület láprétjeit nézhetjük meg az ott élő különleges és védett növényfajokkal együtt, de megmászhatjuk a Somlót (ahol megnézhetjük a tanúhegy különleges bazalt formáit) vagy végigjárhatjuk a Kitaibel tanösvényt (ez a helyi növény- és állatvilágot mutatja be).

Története

Legkorábban a Római Birodalom Savaria-Aquincum útvonala mellett találjuk meg a mai Somlóvásárhelynek megfeleltethető Mogetiant, melyet a mai Veszprém megye területén egyetlen városi önkormányzati joggal rendelkező településként említenek a korabeli források. Ennek bizonyítékául ásatások során egy levéltárnak használt épületre leltek a régészek. Valószínűleg az itt élő rómaiak honosították meg a szőlőművelést is az erre kiválóan alkalmas Somló hegyen és környékén. Durnava néven a IX. században itt már egyházashely működött, melynek első írásos említése 890-ből való.

Az itt talált egyházi épületeket népesítette be Szent István király bencés apácákkal. Kolostoruk hívta életre és intézte a település ügyeit. Már 1325-től élhetett vásártartói jogával a település, az erre utaló Vásárhely megnevezést a falu nevében 1363-ra vezethetjük vissza. Ettől az időszaktól kezdték mezővárosként meghatározni Vásárhelyet. Az itteni apácakolostor írástudói révén törvénykezési és hiteleshelyi jogokkal is felruházták az akkori várost.

A török elleni harcok és a hódoltság ideje alatt, illetve a somlói várban székelő helyi hatalmasságok fosztogatásai révén a település jelentős pusztításokat élt át , és elveszítette korábbi rangjait , melyeket már később sem tudott visszaszerezni.

Somlóvásárhely új- és modernkori történelmének legfontosabb mozzanata, hogy a környékről származó Antall József akkori miniszterelnök a Somló-hegyen jelentette be az utolsó szovjet katonák távozását az országból.

forrás: https://funiq.hu/478-soml%C3%B3v%C3%A1s%C3%A1rhely; https://hu.wikipedia.org/wiki/Soml%C3%B3;

https://hu.wikipedia.org/wiki/Soml%C3%B3v%C3%A1s%C3%A1rhely; https://bakony-balaton.hu/hu/telepulesek/somlovasarhely;

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.1209505, K 17.3762386

47.1209505, 17.3762386