Halomsírok (tumuluszok)

Történelmi leletek a Sédfő és a Szent Márton-kút mellett került elő, így ezek környékén állhatott a két legfontosabb őskori település. De a Szent Margit-kápolnától a bazalt sziklaperem bevágásában felvezető szekérút felső szélénél is voltak az idők folyamán kisebb-nagyobb települések.

A kis fennsík szántóföldjeiből még ma is hellyel-közzel felszínre hoz az ásó, vagy kivet az eke egy-egy őskori leletet. Ilyenek pl. az ún. „török olvasószemek", a „tűzi kutyák" átfúrt és kiégetett agyagkúpjai, agyagból mintázott állatszobrocskák stb.

A hallstatti kor temetkezésének emlékei az urnasírok. A leletek az i. e. V., VI. sz.-ból valók. Kifinomult ízlésű díszítőelemei a csúcspontján levő bronzkor díszítéseit is felülmúlják. E kornak hazánkban páratlan emléke a Sédfő közelében talált, meztelen vízhordó leányt ábrázoló, öntött bronzszobrocska. Ez a kezdetleges műalkotás a legrégibb Magyarországon ábrázolt emberi alak. Egykor talán egy kés fogantyúja lehetett.

A hallstatti kori somlai urnasírok közül a legjellegzetesebb és leggazdagabb az az urnasír, amely 887 db bronzból és gyöngykőből készült gyöngyöt tartalmaz. Kelta lovassírokat is találtak Somlón. Egyikben kétélű vaskard és bronzból készült kúpos vaszabla volt. Sédfőnél pedig egy kőtuskókkal bekerített lovassírra bukkantak rá.

Halomsírok (tumuluszok), helytelenül „kunhalmok"

A Somlóhoz közeli, Balaton vidéki bazalthegyek közül a szintén várromot hordozó Tátika hegyen tanyázó kora vaskori népek halottaikat a várrom alatti Várréten, hatalmas halomsírokban (tumuli) temették el. Ugyanezt látjuk Somlón is, mert a Somló bazalt fennsíkján és nagyobb forrásai körül élt népek is a hegy lábánál, főleg halotthamvasztásos halomsírokban temetkeztek. Somlóvásárhely község északnyugati végén három nagyobb halomsírt tártak fel az idők folyamán.

Látnivaló pontos helye: Szabadság tér

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.1199046, K 17.3754223

47.1199046, 17.3754223