Adásztevel

Adásztevel Veszprém megye észak-nyugati részén, a Bakony északi lábánál fekszik. Pápa kistérségéhez tartozik, a várostól mindössze 4 km-re található.

A múltszázad húszas éveiben épültek szép, tornácos parasztházai.

A község, miközben megőrizte falusias, barátságos jellegét, évről-évre dinamikusan fejlődik:

  • Jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik: vezetékes ivóvíz, szennyvízcsatorna-hálózat, vezetékes földgázellátás, telefonhálózat, szélessávú internet és kábeltévé hálózat.
  • A település nagyságához képest széleskörű intézményhálózattal és szolgáltatásokkal áll az itt élők és az idelátogatók rendelkezésére.
  • Csodálatos látványt nyújt a műemléki református templom, melynek előkertjében emlékmű áll az első és második világháborúban hősi halált halt hősök emlékére.
  • Az aktív kulturális élethez változatos szabadidős programok kapcsolódnak, melyek fő helyszínei a Művelődési Ház és a sporttelep.

Adásztevel megismerése mellett az idelátogatók a közeli Pápán és Bakonyalján található szomszédos településeken is szebbnél szebb természetföldrajzi látnivalókat tekinthetnek meg.

A természetet kedvelők kedvükre túrázhatnak: sétálhatnak a csodálatos panorámát nyújtó domb- és hegytetőkre, vagy kerékpározhatnak a gyér forgalmú aszfaltozott utakon a környék látnivalóit is megismerni.

Története

Nevét Árpád fejedelem egyik unokájáról, Tevelről kapta, aki ezen a területen foglalt szállást. Az oklevelekben először 1180 körül jelent meg Tuel néven, majd 1373-ban Adastewyl néven.

A falu évszázadokon keresztül két részre vált: a kisnemesek által lakott részt Kistevelnek vagy Tevelnek nevezték, a parasztok által lakott részt pedig Nagytevelnek hívták. Nevezték a falut Nemestevelnek is.

A szomszédos Nagytevel községtől – mely túlnyomóan német lakosságú – való megkülönböztetésül egy időben Magyartevel volt a falu neve. A 18. század végén a reformátusok nyilvános vallásgyakorlásának tiltása idején a pápai református kollégium ide költözött.

Nevezetességei

  • Református templom (1753, késői barokk stílusú)
  • Tornácos népi lakóházak a 19. század elejéről

Híres emberek

akik itt születtek, vagy itt éltek huzamosabb ideig.

Dorosmai János költő, meseíró - itt született 1886. április 26-án.

Balassa Benő tanár, iskolaigazgató, helytörténész - itt született 1919. október 18-án.

Sulyok Dezső - 1936-tól kisgazdapárti képviselő.

Komár László, rock and roll énekes - itt született 1944. november 28-án.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%A1sztevel ; https://www.adasztevel.hu/

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.3041008, K 17.5400709

47.3041008, 17.5400709