Kupi Tallós Pál erdei tanösvény (Szentkút túra)


Kup

Kup települése mellett helyezkedik el az összefüggő erdős területet képező Kupi-erdő, amely azon túl, hogy számos régi tölgyfa egyeddel és értékes vadállománnyal is rendelkezik, található benne az Esterházy Erdei Iskola, amelyben gyerekek nyári táborok alkalmával játékos keretek között igen sokat tanulhatnak a természetről és az élővilágról, valamint átfolyik rajta a Körös-patak. Az oktatást az itt dolgozó erdészek végzik, akiknek igen nagy az elkötelezettsége a Kupi-erdő iránt. Az erdőben két tanösvényt alakítottak ki az érdeklődők számára, egy 1 km-es és egy 4 km-es kört.

Kup felől érkezve a főútról jobbra bekanyarodva máris a Kupi erdőben vagyunk. Innen egy kb. 2 km-es hosszú egyenes útszakaszon jutunk el az erdészházig. Ide akár gyalogosan, akár kerékpárral vagy autóval is be lehet hajtani. Az erdészház mellett találjuk az erdei-iskolát egy külön épületben. Innen indul a rövidebbik, kb. 1 km hosszú tanösvény a fák közé.

Az ösvény tölgyfákkal és cserjékkel sűrűn benőtt erdős szakaszon át vezet, amelyek között borostyánszőnyeg lapul mindenütt. Hamarosan elérkezünk a Szentkúthoz, a nyári forróságban csak annyi tűnik fel, hogy zöldebbek a fák és mintha a levegő is kicsit frissebb lenne. A forrás egy laza homokos talajból bugyog fel, de mivel a környezete zavartalan, ezért teljesen kristálytiszta. Érdemes kulacsunkat itt megmeríteni, üdítő friss vízhez juthatunk. A tanösvényt 2003-ban építette a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. Pápai Erdészete. A Kupi-erdő, és térségének élővilágát hivatott bemutatni, továbbá a tanösvény névadójának, Tallós Pálnak a munkásságát is.

Kétféle lehetőség közül lehet válogatni. A kis körút 1 km-es, a nagy-körút pedig 4 km-es. Mindkettő nagyon szép, könnyű végigjárni. A bemutató táblák sok érdekes, és izgalmas tudnivalót tartalmaznak. A nagy körút mentén felkereshetitek a Szentkút-forrást is. Az erdészháznál található táblán részletesebb leírást található a tájegységről, valamint magáról a tanösvényekről is, térképekkel illusztrálva.

A nagykörúton kb. félúton található a "Nagyvadak az erdőben" ismertető tábla, ez a rész fákkal nem olyan sűrűn benőtt terület. A tanösvény erdész vezetővel is megtekinthető. Erről, és az Erdei Iskola által szervezett egyéb programokról a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. Pápai Erdészete nyújt felvilágosítást.

Működtető: Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt; Pápa, Jókai Mór utca 46., 8500; info@bakonyerdo.hu; Tel.: +36 89-513-100; http://www.bakonyerdo.hu/;

Látnivaló pontos helye: 8595 Kup, erdészház

Forrás: http://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/erdei-iskola-es-szentkut-turaut-a-kupi-erdoben/;

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1525

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.2343541, K 17.4779291

47.2343541, 17.4779291