Bakonyi népi műemlék parasztházak

Magyarpolányt 1990 óta a Nemzeti Örökség részeként tartják számon, a falu nemzetközi hírű nevezetessége az Európai Nostra Díjjal is jutalmazott Petőfi utca, ami közel száz, az 1900-as évek legelején épült – műemléki védelem alatt álló – épületével a régi faluszerkezetet idézi. A kitüntetett utcát a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos, kettő-négy osztatú (helyiségű) hosszú kőházak alkotják.

Az egyik ilyen épületben alakították ki a Tájházat, amely ma helyi múzeumként és alkotóházként is működik. A Tájház és Alkotóház állami tulajdon, de a falu kezeli 1992-es létrejötte óta. A Petőfi utca többi épülete mind magántulajdonban lévő lakóház, melyeknek átalakításait a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felügyeli. A környékbeli településeken egyébként gyakoriak az ilyen típusú házak, máshol azonban összefüggő utcasor nem maradt épen.

A rendezvények és programok forgatagában ha egy kis csendre vágyunk, sétáljunk végig a Petőfi Sándor utcán, amely nemzeti örökségünk része, egyúttal műemlék utca: a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos, hosszú kőházak szegélyezik. A falu a műemlék házak felújításáért és megőrzéséért 1993-ban Európa Nostra díjat kapott.

Látogatható: kívülről szabadon.

Működtető: hivatal@magyarpolany.hu; +36 88 503 821;

Látnivaló pontos helye:

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.167299, K 17.548088

47.167299, 17.548088