Művészeti Alapiskola

Intézményünk egyik jogelődje 1999-ben alakult Magyarpolányi Művészeti Alapiskola néven. Kezdetben képző-iparművészet tanszakon indult meg az oktatás 89 fővel, amely csak Magyarpolányra korlátozódott. 2000-től felmenő rendszerben megkezdődött a néptánc, majd 2001-től a színház-dráma tanszakon is az oktatás. Településünk, amely a Nyugat-Bakony déli lankáin fekszik elkötelezett a kultúra, a népi hagyományok ápolása, a művészet területén. A több mint 100 népi műemlékkel rendelkező településen minden művészeti ágnak vannak hagyományai.

A nyolcvanas évektől 9 képzőművész telepedett le a faluban, vannak köztük festők, grafikusok, szobrászok-restaurátorok, keramikusok. 1993-tól hagyományai vannak a színjátszásnak is, hiszen itt adják elő évente, rendszeresen a Polányi Passió-t, amelynek majd 150 szereplője a falu lakója a 3 éves kortól a 89 éves korig. Magyarpolány a székhelye az APTE Táncegyletnek, amely a Közép-Dunántúli Régió egyik meghatározó néptánc hagyományokat őrző civil egyesülete. Iskolánknak tehát helyi identitása van, amelyet aztán az évek során a kistérség is szívesen fogadott.

Gyermekközpontúsága miatt a szülők és a tanulók szívesen választják az alapfokú művészetoktatás által kínált képzési formát. Intézményünkben majd 1000 tanuló részvételével folyik az alapfokú művészetoktatás, mely megalapozza a művészi kifejező készséget a színház-dráma, a néptánc és a képzőművészeti pályát választó tanulóinknak. Iskolánk délutáni tanrend szerint működik, amelynek keretén belül a főtárgy és a kötelező tantárgy tanítása heti kétszer 90 perces képzési idővel valósul meg. Képzőművészeti Pályázatokon több tucat tanuló nyert fődíjat, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket. Iskolánk 2005-ben és 2006-ban kollektív díjban részesült.

Tanulóink nemzetközi pályázatokon is sikereket értek el, egy tanulónk a 2006-os Kanagawa Nemzetközi Gyermekrajz Biennálén fődíjat, az indiai pályázaton különdíjat érdemelt ki. Megyei rendezvényeken minden alkalommal ott vannak gyermekeink, legyen az képzőművészet, tánc, vagy színjátszás. A Galagonya színjátszó csoport az elmúlt években minden alkalommal részese volt az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválok országos döntőjének, ahol iskolánk hírnevét gyarapították. Intézményünk kistérségi feladatokat lát el, fenntartónk ennek megfelelően plusz normatívához jut, amelyet a mai jogszabályok alapján szabadon felhasználhatna.

A normatív támogatás folyamatos csökkenése után a mi iskolánk is a megszűnés szélére sodródott. A fenntartó döntése alapján azonban az intézmény a jövőben e plusz normatívából is kap, ami a biztonságos működés elengedhetetlen feltétele. Mindezek, és a környezetünkben jelentkező igény, a tanulólétszám folyamatos növekedése egy más jövőképet biztosítanak. Kialakult egy jelentős szakmai gárda, akik fontos elemei ennek a jövőnek.

Fiatalok, kreatívak és sokoldalúak, akik ezt az iskolát alapították. 2007. július 17-én Magyarpolány Önkormányzata a két jogelőd megállapodása alapján megalapította a Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Az összevonás következtében kistérségünkben egy szakmailag megerősödött intézmény viszi tovább a művészeti oktatást, amely 2007-ben elnyerte a „KIVÁLÓRA MINŐSÍTETT INTÉZMÉNY” címet.

Működtető: Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény; 8449 Magyarpolány, Petőfi u. 4.;

Igazgató: Csabai Tibor; Telefon: 06-20/245-51-74;

Iskolatitkár: Szalai Katalin; Telefon:06-20/244-66-58; Telefon vezetékes: 88/231-460;

Látnivaló pontos helye: 8449 Magyarpolány, Petőfi u. 4.;

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.168602, K 17.54808

47.168602, 17.54808