Nepomuki Szent János szobra

A Kálváriához vezető úton, nem sokkal az útelágazás előtt található Polacsek Máté kőfaragó két szobor.

Magyarpolány egyik nevezetessége a Kálvária. Évente kerül itt megrendezésre a nemzetközi hírű Polányi Passió. Ha már odalátogatunk, érdemes megállni a pár méterrel visszafelé található két szobornál, melynek egyike az itt bemutatott Nepomuki Szent János és Szent Flórián. 

Nepomuki Szent János Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomokat, kápolnákat szentelnek neki, szobrokat emelnek, sőt, Aknasugatagon még bányát is neveznek el róla."

Tipikus Nepomuki Szent János ábrázolás: palástban, karjában feszületet tart, kisgyermek bújik hozzá, oltalmat keresve.

A szobor anyaga homokkő, vagy korabeli műkő, készítője Polacsek Máté keszthelyi kőfaragó mester. 

Felirata: „ISTEN DICSŐSÉGÉRE A.M.P. (Magyarpolány) KÖZSÉG ÁLTAL 1873" „Nepomuki Szent János (csehül Svatý Jan Nepomucký), (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között – Prága, 1393. március 20.)

Az alkotástól pár méterre, a Kálváriához vezető bekötőút mellett található egy híd, melyet 1991-ben újítottak fel. Valószínűleg az ő védőszentjeként állították a szobrot, ugyanis régebben a Köztéren állt, 1965-ben hozták ide a mostani helyére.

Látnivaló pontos helye: 8449 Magyarpolány, Kossuth utca 22. a Plébániaháznál.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.171528, K 17.546293

47.171528, 17.546293