Elhagyatott orosz laktanya

A nagyteveli bázist 1990 év végén hagyták fel a szovjetek. A környékbeli falvakban jártak természetesen a szóbeszédek, hogy vajon mit rejthet a föld mélye? A szovjet katonai vezetés a kivonulás idején elrendelte a bejáratok lezárását és bedózerolását. A környékbeli városi vezetők 1992-ben rendelték el a bunker és a laktanya feltárását, ekkor derült fény a helyszín titkára.

Az itt állomásozó Szovjet Déli Hadseregcsoport egy esetleges nyugat elleni szárazföldi és légi támadást vezényelt volna innen. A környék lakói is csak keveset tudtak, de ez nem volt meglepő ilyen szintű Szovjet laktanya esetében, csak járjuk körbe az internetet, ma is sok a szóbeszéd. Nagyon sokszor éjszaka mozogtak a laktanya irányába vagy vissza, a környékbeli lakók hallották a dübörgő konvojokat, a hatalmas konténereket szállító teherautókat az építkezés idején. A laktanyához vezető utat soha nem aszfaltozták le, de még beton út sem vitt fel, elkerülve a kíváncsi kémrepülők szemeit, de még a legkisebb gyanút is elkerülve a nem ott élők számára. Egy az erdőbe vezető aszfaltozott út gyanús lehetne. A vandalizmus jelei mellett, a Katasztrófavédelem és a környékbeli Tűzoltóság alakulatai gyakorolnak itt minden évben.

A 2006-ban bekövetkezett műegyetemi lőtértűz tanulságai alapján a tűzoltó és a katasztrófavédelem állományait fel kell készíteni az alapos, zárt térben keletkezett tűz eloltására. A falakon lévő korom egy-egy ilyen gyakorlat nyomán maradt meg. Az ellátást, az őrzés-védelmet a több mint 200 hektár alapterületű, több tucat épületből álló, helikopterleszállóval is felszerelt felszíni laktanyában dolgozók szervezték meg. A folyosók, speciális helyiségek vasbeton elemei előre gyártottak, kialakításuk a metróéra emlékeztető alagútforma. Az építésnél felhasznált több ezer köbméter beton jó pár méter metróvonal megépítésére lenne elegendő. A bunkert nagyjából 10-20 méter föld borítja, amely egy esetleges atomtámadás ellen nyújtott védelmet, bár ennek nagy része rá van "húzva" és a hiedelemmel ellentétben nem teljes terjedelmével van a föld alatt.

Látnivaló pontos helye: Nagytevel külterület

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.276965271651, K 17.557654210386

47.276965271651, 17.557654210386