Csigi malom - Dobos József vízimalma

1788-ban már üzemelő malom az Eszterházy család tulajdonában. Rendszeresen bérelték. Az 1788 április 21-én kelt szerződés értelmében a malmot Csigi István és Csigi Ferenc molnárok bérelték 20 forint évi bérleti díjjal. A malmot 1 felülcsapott vízkerékkel építették és mint parasztra őrlő malom 1 pár 36"-os malomkővel volt fölszerelve. Az alsó- és felsőmalom mellett egy konyha és szoba is volt. A malom fölött kiterjedt gyűjtőtó, fölötte rétség. Környezete keletről él nyugatról lazán beépített kertes terület. Északi oldalán már a község déli szélével szomszédos.

A Csigi család évtizedeken keresztül bérelte, a malmot ma is "Csigi" néven ismerik. 1898 körül megvette Kósa János, aki 1912 körül korszerűsítette, addig a kezdetleges berendezéssel üzemelt. Teljesítménye alig haladta meg a 2 q napi őrlést. A Kósa család 1935-ben eladta Dobos József molnármesternek, de a felszabadulásig a grófnak kellett a vízjog után fizetni. 1937-ben a Dobos család újabb korszerűsítést hajtott végre, beszereltetettegy újabb OSER típusú hengerszéket, hasábszitát, koptatót, megmaradt az egy pár malomkő is kiőrlésre, és szükség esetén darálásra is.

A gépek hajtásához a Körtvél patak vize nem volt elég, így bevezették az ipari áramot is; 1 db. 5 HP villanymotort szereltettek be majd pedig a lakás villamos megvilágítását is megoldották. A malom villannyal és vízzel üzemelhetett. Teljesítménye 5-6 q/24 óra. A malom eddig zsúpfedésű volt, most cserépfedésre lett átépítve. A Dobos család egy lóval csuvározott. Elmentek a gabonáért, azt megőrölték és a kész terméket visszaszállították az őrletőnek. Mindezért az őrelndő gabona 10 %-át kérték. Körzete: Pápateszér, Bakonygyirót, Bakonytamási, Kisdém-Puszta, Fenyőfő és más Győr megyei községek.

A malom a háború alatt is és a felszabadulás után is működött. 1951 júliusában állami tulajdonba vette a Malomipari ES é leállította. Egy ideig darálásra kapott engedélyt, majd azt is megszüntették. Később a család visszakapta. A berendezése megmaradt, de részben tönkrement. A vízikerék is erősen megrongálódott. A víz szinte eltűnt a patakból. A család jelenleg is lakja a malomépület keleti szárnyát, amit átépített korszerű lakássá.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.381513, K 17.702463

47.381513, 17.702463