Szent Flórián szobor és régi tűzoltókocsi

A tűzoltók védőszentjét dicsőítő kő emlékmű a faluban tomboló 1898-as tűzvész áldozatai előtt tiszteleg. A Flórián-legenda valós alapokon nyugszik. Diocletianus egyszerű katonája volt, de jelképpé vált: az emberség, önzetlen segíteni akarás és hősies bátorság jelképévé. Vértanú haláláról szóló történetét a kódexek megőrizték.

A szobor felirata: 1898

Anyaga: kő

Mellé díszes régi tűzoltókocsit helyeztek.

Látnivaló pontos helye: 8478 Somlójenő, Kossuth u. forduló

Szent Flórián legendája

Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentje.

Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonokok gondoztak. Sírja körül híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni.

Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők, valamint Linz, Felső-Ausztria és Krakkó védőszentje.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A 15. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai.

1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.124639, K 17.353332

47.124639, 17.353332