Az 1000 éves Gerencsér falu emlékére

Különleges köztéri emlékmű a Bakony egyik falujában, ugyanis egy ma már nem létező településnek állít emléket. Ott, ahol a magas talapzatra állított, díszített kerámia áll, indul keleti irányba a Szent László utca, melyen végighaladva lehetett egykoron Gerencsérre eljutni. Gerencsér egyike annak a kilenc településnek, melyet Szent István a veszprémvölgyi apácakolostornak adományozott; az ún. 'veszprémvölgyi alapítólevélben', mely az egyik legkorábbi nyelvemlék, ott szerepel a szláv jövevényszóként fazekasságot jelentő településnév. Az elnevezésből gyanítható, hogy a faluban az Árpád-korban cserépedények készítésével foglalatoskodtak.

A török idők előtt röviddel a település a veszprémvölgyiektől a bakonybéli apátság birtokába jutott, a török megszállás után pedig a pannonhalmi főapátság tulajdonába. Lakói jobbágyok voltak, a falu modern virágkora a 20. század elején érkezett el, amikor a település házai megépültek. 1945-ben megszűnt az egyházi birtoklás a falu fölött, földterületeit a szomszédos községekhez csatolták, az 1950-es évek végétől kezdve pedig megkezdődött a falu szisztematikus ellehetetlenítése: nem épült portalanított út, nem vezették be a faluba a villanyt és a vizet, nem létesült iskola sem. Lakói a hatvanas-hetvenes években már képtelenek voltak megélni a háztáji jellegű mezőgazdasági termelésből, az újabb generációk pedig jobbnak látták áttelepülni a szomszédos falvakba. Az 1970-es évek közepére a falu - mint a korszakban oly sok kis település - közigazgatásilag is megszűnt. Ma sem a valóságban, sem a Google térképein nincsen nyoma a Bakonytamásitól egykor keletre fekvő falucskának, pedig a szó szoros értelmében lementünk a térképről, mikor próbáltuk megkeresni - de miután az egész Bakony elhagyatott katonai és ipari-bányászati vidék, a két autóban ülő gyermekre való tekintettel ezzel egy idő után felhagytunk.

Az Árpád-kori kerámiák formavilágát idéző műalkotást a Szent István-féle veszprémvölgyi alapítólevél megerősítésének 900. évfordulóján avatták föl.

Forrás: a talapzat hátoldalán olvasható hosszabb leírás a falu történetéről

Avatás: 2009. október 17. Wittmann Ildikó Látnivaló pontos helye: Bakonytamási, Kossuth Lajos u. / Honvéd u. 2. A Bakonytamásin átvezető Kossuth Lajos utca és a Honvéd utca kereszteződésénél, szemben a Szent László utcával, mely egykor Gerencsér falu felé vitt.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.413814, K 17.737701

47.413814, 17.737701