Jézus tanösvény

Borszörcsökön is keresztül halad a Biblia zarándokút. Egy alig észrevehető kis falu a fák között, a dombhajlatát szétszabdaló utcáival Devecsertől 5 km-re északnyugatra, a Somlótól délkeletre. A Somló Ajkától tizenöt kilométerre nyugatra, a Marcal-medence keleti szélén található 431 méter magas vulkáni tanúhegy.

Somló számos természeti értéket őriz napjainkig: a különleges bazaltformák, ritka növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Hazánk kultúrtörténeti értékei közé soroljuk a hegytető hajdan virágzó bronzkori települését és az ugyancsak évezredes múltra visszatekintő - híres borokat adó - hegylábi szőlőművelést. E páratlan szépségű, 1993-ban alapított Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességei között vezet a tanösvény érintve a vallási emlékeket is Kolontártól indulva Devecserig végig a Somlón érintve Borszörcsököt.

A zarándokút a Torna-patak mentén kezdődik, ami a Jordán folyót jelképezi. Az első településen, Kolontáron a templomdomb oldalában van kialakítva a jelenlegi betlehemi barlang pontos mása, a település határában lévő Szentkút pedig Mária kútját szimbolizálja majd. Devecserben három helyszínt érint az út: a papkertben van a Jézus názáreti házát és ácsműhelyének és egy korabeli palesztin ház modellje, majd a Lelki Egészség Szolgálat irodájában a Gyógyítás a Bibliában témát dolgozzák fel, egy másik helyszínen pedig biblikus kiállítás nyílik. Borszörcsökön a keresztút a tematikus ösvény része és a Somlón lévő kilátói kereszt a golgota.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.132532, K 17.400858

47.132532, 17.400858