Somogyi-kastély

A község Veszprém megye északi szélén a Sokorói-dombság déli nyúlványain, a Marcalba csordogáló Csángota-ér partjai mellett található. A település érintkezik Győr-Moson-Sopron megye határával valamint a Bakony hegység északi részével is érintkezik. Az enyhe lankák, az alacsony dombok, és sekély völgyek változatos látványt nyújtanak. A megközelítése nehézkes, vasútállomása nincs. Az autóbuszjáratok ritkák. Neve ismeretlen eredetű személynévből alakult ki, előtagja arra utal, hogy egykor királyi lovászok lakták.

Lovászpatona belterületén található a Somogyi-kastély és a hozzá tartozó védett park. A park és a műemlék kastély sajnos elhanyagolt, gondozatlan. A területnek sok birtokosa volt, majd a török idők után, 1738-ban Festetics József tulajdonába került. A késő barokk kastély átépítését 1794-ben Festetics Ferenc kezdte el, de 18G8-ban Somogyi János alkancellár fejezte be. A kastélyépítéssel egyidőben indult a park kialakítása Nem sokkal a kastély elkészülte után a birtok az Esterházy-család tulajdonába került. A kastélyban ma általános iskola működik. A park dendrológiai kert jellegű. Itt található az ország egyik legidősebb feketefenyője, melynek mellmagassági átmérője közel 1 ,5 m, kerülete pedig majdnem 4,5 m, magassága 22 m. Nagyméretű platánok, magas kőrisek, erdeifenyők és kocsányos tölgyek is találhatók a parkban, a faállományban nagy- és kislevelű hársak, juhar és lepényfa is előfordul. A kastély előtti részt 1987-ben hozták rendbe. Az épülethez vezető sétaút két oldalán puszpánggal szegélyezett virágágyást találunk, ezekben egy - egy szép fejlődésű lucfenyő magasodik. A virágágyások külső széleit idős, árnyat adó vadgesztenye-fasorok szegélyezik. A kastély mögötti parkban az iskola számára futball- és kézilabdapályát alakítottak ki.

Késő barokk stílusú. 1794-1808 között építették. Jelenleg általános iskolaként hasznosul. A kastélyparkot 1980-ban helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.437659, K 17.631001

47.437659, 17.631001