Somogyi-kastély

Lovászpatona belterületén található a Somogyi-kastély és a hozzá tartozó védett park. A park és a műemlék kastély sajnos elhanyagolt, gondozatlan. A területnek sok birtokosa volt, majd a török idők után, 1738-ban Festetics József tulajdonába került. A késő barokk kastély átépítését 1794-ben Festetics Ferenc kezdte el, de 18G8-ban Somogyi János alkancellár fejezte be. A kastélyépítéssel egyidőben indult a park kialakítása Nem sokkal a kastély elkészülte után a birtok az Esterházy-család tulajdonába került.

A kastélyban ma általános iskola működik. A park dendrológiai kert jellegű. Itt található az ország egyik legidősebb feketefenyője, melynek mellmagassági átmérője közel 1 ,5 m, kerülete pedig majdnem 4,5 m, magassága 22 m. Nagyméretű platánok, magas kőrisek, erdeifenyők és kocsányos tölgyek is találhatók a parkban, a faállományban nagy- és kislevelű hársak, juhar és lepényfa is előfordul.

A kastély előtti részt 1987-ben hozták rendbe. Az épülethez vezető sétaút két oldalán puszpánggal szegélyezett virágágyást találunk, ezekben egy - egy szép fejlődésű lucfenyő magasodik. A virágágyások külső széleit idős, árnyat adó vadgesztenye-fasorok szegélyezik. A kastély mögötti parkban az iskola számára futball- és kézilabdapályát alakítottak ki. 

Általános iskola Lovászpatona Somogyi-kastélya, valamint Pápakovácsi főutcájának meghatározó építménye, a 18. században épített barokk Somogyi-kastély. Gógánfa apró települése is tartogat meglepetést: a Gyömörei-Külley-kastélyt, amely elsősorban arról nevezetes, hogy Kisfaludy Sándor itt ismerkedett meg Szegedy Rózával, múzsájával, későbbi feleségével. A viszonylag jó állapotban lévő, közelmúltban felújított épület szintén általános iskolaként működik. Az utcáról szemlélődve úgy tűnt, nem lehet bejutni a kerítés mögé, de az iskolával szemben lakó, épp hazaérkező úr megmutatta a szó szoros értelmében vett kiskaput a kerítés oldalában

Somogyi-kastély

Késő barokk stílusú. 1794-1808 között építették. Jelenleg általános iskolaként hasznosul. A kastélyparkot 1980-ban helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

Látnivaló pontos helye: 8553 Lovászpatona, Kossuth u. 56.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lov%C3%A1szpatonahttps://www.historicgarden.net/print.php?varos=637&nyelv=hu

Nézd meg térképen is hol található

GPS Koordináták: É 47.438308, K 17.629544

47.438308, 17.629544